W skrócie
Prawdziwy sos aioli wymaga odrobiny więcej pracy. Przygotowuje się go na bazie żółtek jajek. Ząbki czosnku są dokładnie rozgniatane w moździerzu na papkę razem z solą. W drugim pojemniku żółtka ubijane są z sokiem z cytryny i oliwą na gładki krem przypominający domowy majonez. Do oryginalnego sosu następnie dodawany jest czosnek i dokładnie mieszany. W tej wersji sos aioli doskonale smakuje do grzanek z serem lub pieczonymi warzywami. Poznaj sposób na sos aioli bez jajek.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sosu aioli
Szybki sos aioli – najprostszy przepis
Liczba porcji: na 1 salaterkę.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
- 8 ząbków czosnku,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 150 g majonezu.
Opcjonalnie:
- szczypta suszonego tymianku.
Jak zrobić prosty sos aioli?
Sposób podania:
- Na początku czosnek obrałam z łupin i utłukłam w moździerzu.
- Można także przecisnąć ząbki przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Następnie wycisnęłam z cytryny sok i wlałam do czosnku.
- Dokładnie zamieszałam, dosypałam sól i odstawiłam na 15 minut.
- Do salaterki dodałam majonez. Na metalowym sitku odcisnęłam czosnek z cytryną i płyn wymieszałam z majonezem.
- Na koniec do sosu aioli dodałam łyżkę oliwy z oliwek i świeżo zmielony czarny pieprz.
Do czego stosować sos aioli?
Sos czosnkowy aioli ma liczne zastosowania w kuchni. Najczęściej podawany jest do maczania frytek belgijskich albo pieczonych ziemniaków. Można spotkać się z serwowaniem go do chipsów lub tortilli kukurydzianych podczas oglądania filmów, lub rozgrywek sportowych. Szybki sos aioli można także podawać do pieczonego mięsa, do kanapek z wędliną, a nawet do kotletów schabowych.
Sos aioli z pieczonego czosnku
Zachęcam do wypróbowania sposobu na sos aioli z pieczonym czosnkiem. Tak przyrządzone warzywa będą łagodniejsze w smaku, niemal słodkie i o wyrazistszym aromacie. Można wymieszać je z własnoręcznie przygotowanym majonezem. Weganom polecamy zrobić majonez wegański na bazie aquafaby i wymieszać go z czosnkiem. W lżejszej wersji majonez można wymieszać w proporcji 1:1 gęstym jogurtem greckim.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?