- Kucharz to jeden z niewielu zawodów, których nie będzie w stanie zastąpić sztuczna inteligencja. Dobry kucharz musi mieć przede wszystkim fantastyczny smak, który pozwala mu kreować niepowtarzalne kompozycje smakowe. Nic zatem dziwnego, że od kilku lat popularność tej profesji rośnie - napisali organizatorzy opolskiej edycji wydarzenia.
20. października przypada Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. W promocję tej profesji włączyło się 10 szkół z województwa opolskiego z klasami o profilu gastronomicznym.
Wydarzenie trwało przez cały ubiegły tydzień i obfitowało w atrakcje. Przykładowo w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich odbyły się dni dyni, połączone z degustacją potraw i promocją zdrowego odżywiania. Nauczyciele z Zespołu Szkół Rolniczych w Prudniku zorganizowali „Starcia kulinarne z karpiem w roli głównej”, czyli konkurs kulinarny dla klas gastronomicznych. Uczniowie z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych z Nysy natomiast wraz z gospodyniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Wilamowicach wypiekali tradycyjny chleb. Zainteresowaniem cieszyły się też degustacje potraw z okazji święta pieczonego ziemniaka, zorganizowane w szkołach w Nysie, Prudniku, Opolu oraz w Głubczycach.
Na tym jednak nie koniec atrakcji. Były również warsztaty kulinarne dla dzieci z przedszkola i uczniów szkół podstawowych z pizzą w roli głównej. Nietypowa lekcja otwarta odbyła się natomiast w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu, gdzie uczniowie gotowali i uczyli się angielskich słówek, zawartych w przepisach.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?