- Naprawdę warto się na tam wybrać i degustować regionalne wina oraz potrawy, które będziemy przygotowywać – zachęca Marcin Sikora, szef kuchni w zamojskim Hotelu Artis & Spa, jeden z ambasadorów marki Winiarnia Zamojska. - A będzie to tarciuch z sosem rydzowo-kurkowym, pierogi z pieczoną kaczką czy cebularz m.in. z musem z wędzonego pstrąga. Wszystkie potrawy przygotujemy dla festiwalowych gości.
Łagodne wzgórza i żyzne gleby
Marcin Sikora długo opowiadał nam także o zaletach roztoczańskich win, zwłaszcza owocowych, które dla przeciętnych konsumentów są jak tłumaczył „łatwiejsze w odbiorze”. - Otwieramy takie wino i zaraz czujemy zapach wiśni czy gruszki – mówi Marcin Sikora. - Jednak świetnych win gronowych także oczywiście na festiwalu nie zabraknie.
Na czym polega wyjątkowość regionalnych, roztoczańskich produktów? Można o tym przeczytać na stronie internetowej organizatora festiwalu: „Jest takie miejsce w Polsce, gdzie ciepły klimat, łagodne wzgórza i żyzne lessowe gleby tworzą idealne warunki do uprawy winorośli i innych owoców. To właśnie stąd, z regionu Roztocza, pochodzą szlachetne odmiany polskich win, pełne owocowych aromatów i zaskakujące świeżością. Tworzymy je, czerpiąc z bogactwa polskiej natury i najlepszych tradycji polskiego winiarstwa” – opowiadają o swojej pasji i produktach organizatorzy.
Teraz będzie czas aby się tymi produktami pochwalić. Festiwal zaplanowano w sobotę (12 sierpnia) na Rynku Wielkim oraz Rynku Solnym w Zamosciu. Rozpocznie się o godz. 10. Co nas czeka? Po nabyciu wejściówki (wydany na nią 20 zł) wejdziemy do specjalnej, festiwalowej strefy. Wiadomo, że w festiwalu weźmie udział wielu winiarzy głównie z Roztocza, ale także innych regionów Lubelszczyzny. Zaprezentują ponad sto gatunków win. Będą one tam degustowane, ale także oceniane.
Sad i koncert Agnieszki Chylińskiej
Najlepsze wino zostanie „wyłonione” w czterech kategoriach. Będzie także wybrane Gran Prix całego Festiwalu - czyli najlepsze wino festiwalowe. Zaplanowano także m.in. „gotowanie na żywo” w wykonaniu Marcina Sikory, który słynie jak jeden z najlepszych kucharzy w Zamościu i regionie.
- W planach jest również ognisko oraz specjalna strefa. Pojawią się tam drzewa owocowe m.in. jabłonie i grusze. Będzie można delektować się lokalnymi specjałami i odpocząć w ich cieniu – mówi Marcin Sikora.
Ponadto okoliczne restauracje (także dołączą do festiwalu) przygotują podczas wydarzenia specjalne menu. Będzie ono – jak zapewniają organizatorzy - współgrać z proponowanymi przez winiarzy produktami. Na pewno nie zabraknie także rozmów ze znawcami wina i restauratorami na temat sztuki łączenia trunków z różnymi potrawami i specjałami nie tylko roztoczańskiej kuchni. Odwiedzimy także stoiska z lokalnymi miodami, pieczywem, ciastami czy serami.
A wieczorem odbędzie się koncert. Na scenie wystąpi Zuzanny Jabłońska i Agnieszka Chylińska. Ich występ zaplanowano około godz. 20. Szczegóły całego przedsięwzięcia są dostępne na stronie : www.zamojskiewinogranie.pl.
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?