MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych –...
fot. bhofack2/GettyImages.com

Słodycze dla cukrzyków? Tak! Wypróbuj przepisy na zdrowie i pyszne słodkości. Osoby z wysokim cukrem mogą jeść takie słodkie przekąski

Czekoladowy krem z awokado i orzechami laskowymi

Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych – 15. W wielu badaniach naukowych potwierdzono, że regularne spożywanie awokado reguluje stężenie cukru we krwi, a tym samym może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. Natomiast orzechy laskowe są znakomitym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcję układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy tam kwasy omega-3, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Jak przygotować krem do smarowania pieczywa?

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado,
- 30 g orzechów laskowych,
- łyżka mleka,
- pół łyżeczki gorzkiego kakao,
- 1/3 łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu.

Przygotowanie:

Orzechy laskowe obierz z łupinek i rozdrobnij przy pomocy moździerza lub blendera. Dodaj miękkie awokado, substancję słodzącą, mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

21 czerwca rusza XXX Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży „Lubelskie 2024”

21 czerwca rusza XXX Ogólnopolska Olimpiada Młodzieży „Lubelskie 2024”

Cztery medale polskich kajakarzy w Szeged! Iskrzycka i Koliadych ze złotem

Cztery medale polskich kajakarzy w Szeged! Iskrzycka i Koliadych ze złotem

Polecamy

Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

HIT DNIA
Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

Masz ten objaw na języku? To znaczy, że nie powinieneś pić kawy

Masz ten objaw na języku? To znaczy, że nie powinieneś pić kawy

Prosta i smaczna sałatka makaronowa. Podaję ją na ciepło, znika w kilka chwil

Prosta i smaczna sałatka makaronowa. Podaję ją na ciepło, znika w kilka chwil