Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2016. Pączki nie muszą być nudne!

Natalia
„Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty
„Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty Polsat Food Network - materiały prasowe
W tym roku tłusty czwartek przypada 4 lutego. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jeden z przesądów związanych z tłustym czwartkiem mówi, jeśli ktoś w ten dzień nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Dlatego przygotowaliśmy dla was przepisy na najlepsze pączki!

Jeżeli jeść pączki w tłusty czwartek, to na bogato! Niech będą wyśmienite, puszyste, aromatyczne i warte każdej swojej kalorii. Sprawdź przepisy na pączki od mistrzów kuchni Polsat Food Network!

„Bosonoga Contessa” Ina Garten dzieli się błyskawicznym przepisem na wykwintne cynamonowe donaty, które można przygotować nawet w ostatniej chwili.

„Kobieta na Dzikim Zachodzie”, królowa kowbojskiej kuchni Ree Drummond proponuje tradycyjne, drożdżowe pączki z pysznym lukrem.

Na koniec wyrafinowany Goeffrey Zakarian („Kuchnia”, „Posiekani”) zdradzi Wam prosty trick, który przemieni zwykłe pączki w kulinarne dzieło sztuki.

Tłusty czwartek - przepisy na pączki

Cynamonowe donaty z piekarnika
Przepis: Ina Garten

Poziom trudności: łatwy
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 5 minut
Pieczenie: 15 minut
Liczba: 12 pączków
Całkowity czas: 35 min

Składniki:

2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1 bardzo duże jajko
1 1/4 filiżanki mleka pełnotłustego
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Posypka:
8 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy z formami do donatów. Jeżeli ich nie masz, możesz też użyć formy do muffinów. Nasmaruj je tłuszczem wewnątrz.

Do dużej miski przesiej mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. W drugiej, mniejszej misce wymieszaj roztrzepane jajko, mleko, roztopione masło i wanilię. Wymieszane mokre składniki wlej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj je dokładnie razem, aż się połączą.

Wlej porcje ciasta do foremek, wypełniając każdą w ok. ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 17 minut lub do momentu, kiedy wetknięta w ciasto wykałaczka będzie czysta i sucha. Pozwól im ostygnąć przez 5 minut, po czym odwróć formę do góry nogami i ostrożnie wytrząśnij je na zewnątrz.

Rozpuść 8 łyżek masła w rondelku albo misce. W drugiej misce przygotuj cukier wymieszany z cynamonem. Maczaj jedną stronę pączka w maśle, po czym dociśnij ją do cukru cynamonowego, aby się przykleił do mokrej powierzchni.

Domowe donaty z lukrem
Przepis: Ree Drummond

Poziom trudności: średni
Całkowity czas: 12 godz. i 15 min
Przygotowanie: 35 min
Oczekiwanie: 11 godz i 5 min
Pieczenie: 35 min
Liczba: 24 pączki

Składniki

Pączki:
1/4 szklanki cukru pudru
1 1/8 szklanki ciepłego, pełnotłustego mleka
3 łyżeczki drożdży instant
2 duże jajka
1 1/4 kostki masła, roztopionego
4 szklanki mąki plus dodatkowo do oprószenia stolnicy
1/2 łyżeczki soli
4 szklanki tłuszczu do głębokiego smażenia (może być olej z orzeszków ziemnych lub olej słonecznikowy)

Lukier:
3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wyposażenie specjalne: przydatny będzie termometr cukierniczy

Przygotowanie:

Aby przygotować ciasto na pączki, wmieszaj cukier do ciepłego mleka w średniej misce, po czym dodaj drożdże. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną bąblować, 5-10 minut. Miksuj na wolnych obrotach.

Wymieszaj mąkę i sól w misce, a następnie wsypuj ją po pół szklanki na raz do miksera, pozwalając, aby powoli połączyła się z płynną mieszanką. Kontynuuj miksowanie jeszcze przez 5 minut po tym, jak mąka będzie już cała wmieszana. Wtedy przełóż ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 - 12 godzin (na całą noc).

Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu dojść do temperatury pokojowej oraz urosnąć, przez 1,5 – 2 godziny. Żeby ułatwić wyrastanie, postaw miskę z ciastem w ciepłym miejscu.

Wyciągnij wyrośnięte ciasto na blat oprószony mąką i rozwałkuj je na placek grubości około 0,5 cm. Do wycinania donatów możesz użyć specjalnej foremki albo po prostu wyciąć krążki dużą szklanką, a dziurki wewnątrz małym kieliszkiem. Przełóż wycięte krążki oraz te małe, które pozostały z wycinania dziurek, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów, aby wyrosły.

W dużym garnku rozgrzej na średnim ogniu tłuszcz do smażenia, aż nagrzeje się do temperatury 180°C. Temperaturę oleju możesz też sprawdzić, wrzucając jeden z malutkich krążków do garnka – jeżeli zacznie skwierczeć i natychmiast wypłynie na powierzchnię, olej jest gotowy do smażenia. Smaż pączki partiami – powinny pływać po powierzchni i szybko puchnąć. Użyj metalowej łopatki do przewrócenia ich delikatnie na drugą stronę, kiedy strona zanurzona w oleju już jest zarumieniona na złoto. Utrzymuj stałą temperaturę oleju, aby pączki nie spaliły się na zewnątrz, pozostając surowe w środku.

Kiedy będą zarumienione po obu stronach (to powinno zająć łącznie około minuty), wyjmij je ostrożnie łopatką i przełóż na rozłożone ręczniki papierowe, aby obciekły z tłuszczu. Na samym końcu wrzuć małe krążki powstałe z dziurek i także usmaż je na złoto.

Aby zrobić lukier, zmieszaj w misce cukier puder z ½ szklanki zimnej wody, solą i ekstraktem z wanilii, po czym dokładnie wymieszaj, aż polewa stanie się idealnie gładka.

Aby najskuteczniej polukrować pączki, przygotuj kratkę z wyposażenia piekarnika ustawioną nad blachą. Na blachę pod kratką wrzuć małe, okrągłe pączki powstałe z dziurek.

Maczaj kolejno pączki w lukrze po obu stronach i układaj je na kratce do wyschnięcia. Nadmiar lukru spłynie na dolną blachę i pokryje także małe pączki.

Super trick od Goefreya Zakariana z programu Kuchnia!

Do ciasta na pączki dodaj startą skórkę cytrynową, a zamiast użyć zwykłego cukru pudru do oprószenia pączków, obtocz je dokładnie w cukrze chili! Efekt będzie zaskakujący i fantastyczny!

Przepis na cukier chili

Składniki:

2 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sproszkowanego chili (czystego, bez domieszek innych przypraw)
1 łyżeczka sproszkowanej węgierskiej papryki

Przygotowanie:
Połącz cukier, proszek chili i paprykę w mikserze wyposażonym w łopatkę. Mieszaj na niskich obrotach, aż składniki dokładnie się połączą, 1 do 2 minut. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

Źródło: Polsat Food Network - materiały prasowe

Zobacz też: Tak pieką pączki na Nikiszu

Źródło: dziennikzachodni.pl/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto